Har du ett hus byggt med krypgrund eller så kallad torpargrund rekommenderas att med jämna mellanrum kontrollera krypgrundens skick genom en krypgrundsbesiktning.
Husägaren äger så att säga även ansvaret över att ha uppsikt för skicket på husets krypgrund när det kommer till besvär med fukt, röta, mögel och dålig lukt. Eftersom fukt och mögel kan påverka vår hälsa väldigt negativt är det i allas intresse att vistelsemiljön är frisk, men det är som sagt ägaren som bär ansvaret för eventuella problem som uppstår. Detta eftersom krypgrund klassas som en riskkonstruktion och fuktskador i krypgrunden omfattas normalt inte av traditionella hem- och villaförsäkringar.
Den allmänna rekommendationen är att besikta krypgrunden en gång varje år, men för att ha järnkoll är det bättre med två gånger per år. Genom en krypgrundsbesiktning uppmärksammas förhoppningsvis eventuella fukt- och mögelproblem i tid innan allvarliga problem uppstår. Samtidigt förebygger du också eventuella framtida fukt- och mögelproblem i krypgrunden. Därav är det bättre ju oftare du besiktar krypgrunden. Det här kan visa sig vara väl investerade pengar!
Fukt i krypgrund är vanligt förekommande
Höga halter av fukt är ett problem som inte alls är ovanligt förekommande bland hus med krypgrund. Dessvärre är det också svårt att upptäcka fuktskador för den oerfarne. Har fukten utvecklats till mögelbildningar så kan det vara något lättare att upptäcka med syn och doft, men problemet riskerar vid det här laget att ha orsakat stora problem som kräver större åtgärdsinsatser. Därför kan det vara tryggt att få en professionell bedömning av krypgrundens skick så att du har större chans att tidigt upptäcka fuktskador och undvika kostsamma reparationer. Därmed inte sagt att du inte bör undersöka krypgrunden själv, mer om vad du kan göra går att läsa längre ner.
Genom att anlita oss på FST Husbesiktning garanteras du hjälp av utbildade besiktningstekniker samt väldokumenterade protokollunderlag inför en eventuell åtgärd. Vi berättar här mer om vad som är viktigt för att bibehålla en frisk och tillräckligt torr krypgrund samt hur vi går tillväga när vi gör en professionell besiktning av din krypgrund.
Vad undersöks vid en krypgrundsbesiktning?
örhindra att större kostnader ska bli det ekonomiska resultatet. Man kan själv genomföra en hel del förebyggande åtgärder. Så här upptäcker du tydliga skador på krypgrunden/torpargrunden:
- Kontrollera ditt hus med jämna mellanrum för att i tid upptäcka ev skador för att motverka mikrobiell påväxt.
- Var uppmärksam på avvikande lukt, missfärgningar och fuktfläckar eller om träet har mögelpåväxt.
- Om det finns vattenläckage från utsidan kan det snabbt utveckla skador.
Men att göra en krypgrundsbesiktning då och då är att rekommendera för att säkerställa att du vidtar rätt åtgärd för din krypgrund. I många fall är en krypgrundsavfuktare en bra lösning för att komma till rätta med fuktproblem i krypgrunden. Eftersom varje krypgrund har olika förutsättningar är det viktigt att välja en avfuktare som passar just din krypgrundsutformning och storlek för att få en så energieffektiv lösning som möjligt.
Okulär besiktning av bjälklag, grundmur och mark
Vid en besiktningen av en krypgrund gör vi via våra sinnen en okulär bedömning av alla åtkomliga delar i utrymmet, som exempelvis bjälklag, grundmurar och mark. Vi tittar noggrant efter eventuella mikrobiella påväxter där bland annat bjälklagets undersida inte sällan kan vara en bov i dramat. Vidare sker alltid en sedvanlig översyn av grund mur och markyta. Om det finns för höga fukthalter i grundmurar och tillhörande markyta krävs ibland något mer avancerade åtgärder för att rätta till problemet. Därefter ser vi till att den utvändiga sidan kontrolleras så att dagvatten leds bort på ett effektivt sätt tillräckligt långt ifrån byggnadsdelarna. Risken är annars att man bara förflyttar fuktproblemet från ett ställe till ett annat.
Gör nu ett tryggt aktivt val och kontakta oss för en professionell besiktning av krypgrund redan idag!
Risker med fukt från uteluft i krypgrund går även att läsa på Boverket här. För att veta mer om hur vi kan hjälpa dig med en hel husbesiktning så kan du läsa vår artikel här.