Besiktning av din bostadsrätt är viktigt ur flera synpunkter och det är lika viktigt att besiktiga sin bostadsrätt som villa. Ska du köpa en bostadsrättslägenhet så kan det vara skönt att känna till dess skick. Inför beslutet att köpa en bostadsrätt är det bästa du kan göra att genomföra en bostadsrättsbesiktning innan köpekontraktet skrivs under.
Brister i våtutrymmen, felaktiga elinstallationer eller skadade ledningar kan orsaka problem som en köpare helst inte vill oroa sig för. En bostadsrättsbesiktning är ett bra sätt för köparen att undvika framtida problem med tex vattenskador.
Som köpare har du nämligen enligt köplagen en undersökningsplikt vilken ofta väger tyngre än säljarens upplysningsplikt. När du anlitar oss för en bostadsrättsbesiktning får du information om i vilken status bostadsrätten är i.
Undersök vad du köper
När du bestämmer dig för att köpa en bostadsrätt gäller det att undersöka vad för bostad du köper.
Bostaden köps i befintligt skick och som bostadsrättsinnehavare är du ansvarig för allt inre underhåll av bostadsrätten. Men även gentemot bostadsrättsföreningen kan du som köpare bli ansvarig för säljarens eventuella renoveringar eller ombyggnader som inte är fackmässigt utförda.
Ifall du efter tillträdet till din bostadsrätt upptäcker fel som du borde ha upptäckt vid en undersökning, är det i regel mycket svårt att åberopa dessa fel. Likaså om säljaren t.ex. har förklarat att badrummet behöver renoveras, kan du sannolikt inte kräva reducerat pris för fel som du upptäcker i badrummet.
En grundlig okulär besiktning av bostadsrättslägenheten är därför klokt. På så sätt får man reda på om det finns fel och brister invändigt i lägenheten. Var dock medveten om att inte skavanker och slitage noteras under besiktningen.
Bostadsrättsföreningens inblandning
Varje gång när en bostadsrätt byter ägare så är som sagt en bostadsrättsbesiktning viktig. Men ofta kan det vara som så att bostadsrättsföreningen själv bestämt sig för att göra en besiktning av lägenheten. De har då som regel att vid in och avflyttningar bedöma lägenhetens skick genom en bostadsrättsbesiktning.
Bostadsrättsföreningen behöver normalt sett ha kännedom om lägenhetens skick och vet också vilka renoveringar eller ombyggnader som gjorts samt om de är fackmässigt utförda.
Som exempel kan det vara så att de som utfört arbetet i ett ombyggt badrum har gjort ingrepp i delar som enligt stadgarna bostadsrättsföreningen ansvarar för. Visar det sig att arbetet inte är fackmässigt utfört enligt gällande regler kan bostadsrättsföreningen ställa frågor angående ansvarsbiten.
Det bör redas ut innan köpet slutförs så inga olustigheter dyker upp för sent. Ta gärna reda på hur det förhåller sig i samråd med just din bostadsrättsförening. Det här skapar trygghet både för säljaren och köparen av en bostadsrättslägenhet.
Upplysningsplikt kontra undersökningsplikt
Säljarens upplysningsplikt och köparens undersökningsplikt är det många som undrar över. Till att börja med kan vi nämna att allt styrs av köplagen.
Enligt köplagen kan säljaren bli ansvarig om hen underlåter att informera om fel eller brister som har varit av väsentlig betydelse för köparen. Det är det här som menas med upplysningsplikt.
Men köparens undersökningsplikt är dock mer omfattande. Ofta kan det här handla fel som hade gått att upptäcka under lägenhetsvisningen eller vid en bostadsrättsbesiktning.
Undersökningsplikten omfattar allt som är möjligt att konstatera med syn, känsel, lukt och hörsel. Exempelvis så omfattas fel i svårtillgängliga utrymmen av undersökningsplikten. Har man i det läget som köpare inte undersökt bostaden är det nästan omöjligt att kräva ersättning av säljaren.
Anlita en besiktningsman
För att känna dig trygg vid ditt köp av en bostadsrättslägenhet gör du klokt i att anlita en besiktningsman. Vid bostadsrättsbesiktningar kontrollerar besiktningsmannen allt som går att se, känna, lukta och höra.
Besiktningsmannen undersöker alla utrymmen i bostadsrätten/lägenheten. I våtrum/badrum/kök kontrolleras exempelvis rördragningar, elanslutningar och ventilationsdragningar samt tätskikt och anslutningar i golvbrunnen.
Utgångspunkten för en bostadsrättsbesiktning är att allt kontrolleras utifrån de branschregler som gällde när utrymmet byggdes eller senast renoverades. För att inte missa något i dina köpåtaganden av en bostadsrätt är det därför smart att ta hjälp av en besiktningsman.
Besiktningsmannen ger ett skriftligt besiktningsutlåtande om vad man kommit fram till varvid ett protokoll skrivs. Härigenom har köparen i stort sett fullgjort sin undersökningsplikt och en avvikelse som inte finns med i besiktningsprotokollet kommer anses vara ett dolt fel.
Har köparen inte kunnat upptäcka ett fel vid en noggrann undersökning så räknas det som dolt fel och det är betydligt lättare att hävda sin rätt.