För att lösa den stora energifrågan i framtiden behöver vi jobba gemensamt för att tillsammans lösa energiproblematiken. En del i allt detta är frågan om hur vi på bästa sätt kan ta oss an inomhusmiljön och energin i våra fastigheter.
I Sverige har vi sedan 2006 en lag om energideklaration och den gäller inomhusklimatet i alla byggnader såsom bostäder, hyresfastigheter och kommersiella lokaler. Alltjämt sedan dess har lagen om energideklaration alltså funnits vilken kan användas som en jämförelse mellan olika byggnader och hus.
God inomhusmiljö och effektiv energianvändning
Energideklarationen syftar till att främja en god inomhusmiljö och därtill att en effektiv energianvändning uppnås. Mer precist kan energideklarationen förklaras som ett dokument vilket exempelvis uppvisar en fastighets energiförbrukning.
Enligt Boverkets uppsatta mål bör den totala energianvändningen per uppvärmd area-enhet i bostäder och lokaler minska med 50 procent till 2050. Upprättandet av dokumentet och/eller energideklarationen måste ske av en certifierad energiexpert för att vara godkänd.
Efter att den certifierade energiexperten genomfört en grundlig energibesiktning av fastigheten ska i deklarationen tydligt framgå vilken energiklass fastigheten tilldelas. Fastigheten tilldelas då en energiklass från A till G och giltighetstiden på en sådan energideklaration är tio år.
Minska energianvändningen
Ok, vi har klart för oss att energianvändningen bör minska ganska mycket på relativt kort tid ifall energimålen ska uppnås. Hur kan då en energideklaration hjälpa oss att minska energianvändningen?
En energideklaration har flera olika målsättningar för att nå de högt satta energimålen på inomhusmiljön. Dels ska energideklarationen bland annat stötta oss i vårt arbete och strävan mot en effektiv energianvändning, dels för att se till att svenska fastigheter uppfyller det som bestämts vara ett gott inomhusklimat.
I deklarationen framgår fastighetens energistatus och ger dessutom tips på hur fastighetsägare genom energieffektivisering kan minska energiförbrukningen. Om vi lyckas förbruka mindre energi så får vi i gengäld många positiva effekter. För samtidigt som man har möjlighet att spara pengar så bidrar vi också till en bättre miljö åt framtida generationer, våra barn, barnbarn och så vidare.
Utan energideklarationen får vi det oerhört svårt att tillsammans jobba och sikta mot samma ljusare energiframtid.
Byggnader som krävs på energideklarationen
När vi pratar om byggnader eller fastigheter här i Sverige så är det dessa som ska ha en energideklaration:
- Byggnader och fastigheter som är nyuppförda eller som ska säljas.
- Fastigheter och byggnader med en golvarea på över 250 kvadratmeter och som ofta besöks av allmänheten ska ha en energideklaration.
- Byggnader och fastigheter som upplåts med nyttjanderätt ska också ha en giltig energideklaration. Nyttjanderätt är ett begrepp som innebär att man har rätt att använda egendom som tillhör någon annan. Exempel på nyttjanderätter är bostäder och lokaler med hyresrätt, bostadsrätt, arrende och lån av fast egendom.
Om man mot all förmodan inte har en energideklaration för sin fastighet eller byggnad så betraktas det som lagbrott. Då kan tillsynsmyndigheten, i det här fallet Boverket, förelägga och utkräva ett vite.
Har man till exempel inte genomfört sin energideklaration i tid blir man per omgående kontaktad av Boverket med eventuellt bifogat vitesbelopp.
Ta hjälp av oss på FST Husbesiktningar för att utföra din energideklaration och låt oss därefter registrera den på Boverket.