Oavsett om du ska köpa eller sälja ett hus är det viktigt att göra en överlåtelsebesiktning. På så sätt minskar du risken för en framtida tvist. Som köpare har du dessutom undersökningsplikt.
I denna artikel kommer vi berätta om hur vi gör våra besiktningar av hus, undersökningsplikten gäller vid både vid köp av villa och köp av bostadsrätt, men i olika omfattning. Vill du veta mer om hur vi jobbar med besiktning av bostadsrätter, krypgrunder och vindar kan du klicka här.
Besiktningen, så går den till!
Vi börjar med att titta på de skriftliga handlingar som är relevanta för fastigheten och pratar med säljaren. Säljaren har upplysningsplikt och informerar oss då om alla renoveringar, gamla skador och annat som kan vara bra för dig som köpare att veta.
En normal besiktning tar ca två timmar. Det är viktigt för din egen skull att du både är med på besiktningen och att du kommer förberedd. Tänk igenom frågor du vill ställa och något att skriva anteckningar på.
Besiktningen är till en början en okulär kontroll, det vill säga att vi i huvudsak använder våra sinnen; tittar, luktar och känner. Som hjälpmedel har vi fuktindikatorer, lampor och mindre verktyg. Vi ser också vår gedigna yrkeserfarenhet som en grundpelare i en bra besiktning, vi har sett det mesta!
Efter besiktningen går vi igenom de brister och avvikelser som noterats i besiktningsprotokollet.
Skulle det behövas ytterligare kontroller kan vi på FST Husbesikningar hjälpa dig även med dem, vi utför till exempel fortsatt teknisk utredning och radonmätningar.
Fortsatt teknisk utredning
Om det i besiktningsprotokollet har framkommit rekommendationer om fortsatt teknisk utredning kan vi erbjuda dig den tjänsten. En fortsatt teknisk utredning innebär att vi, genom olika typer av undersökningar, fastställer orsak och omfattningen av problemet. Vi har lång erfarenhet av den här typen av utredning och kan därför snabbt ge dig ett förslag på åtgärder för de skador som upptäckts.
Tilläggsuppdrag
Kontroll av riskkonstruktioner
I nästan alla hus finns riskkonstruktioner, det vill säga byggnadsdelar som löper större risk att drabbas av fukt-och mögelskador. Den här tjänsten är ett tilläggsuppdrag som du kan beställa samtidigt som du beställer din överlåtelsebesiktning. Det finns många sorters riskkonstruktioner, några exempel är: uppreglad eller flytande golvkonstruktion på betongplatta, källare med påreglade väggar, krypgrund eller vind.
Kontrollerna görs i form av provhål och fuktmätningar och du får då en exakt status på konstruktionen i just det hus som du ska köpa eller sälja. Resultatet av fuktmätningar, var provhålen har tagits och eventuella fotografier redovisas i ett separat protokoll.
Som ett tilläggsuppdrag kan du även beställa en okulär besiktning av installationer som till exempel ventilation, VVS, el och brandskydd.
Att anlita en besiktningsman från oss innebär trygghet
Hos oss kan du vara säker på att få en besiktningsman med byggteknisk kompetens. Vi genomgår fortlöpande utbildningar och är även anslutna/medlemmar i Svenska Byggingenjörers Riksförbund vilket borgar för god kvalitet.